Lokma, Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip lezzetler arasında bulunuyor. Bu lezzeti hem tuzlu hem de tatlı olarak yapanlar bulunuyor. Özellikle önemli gün ve davetlerde lokma dağıtımı yapılıyor. Son zamanlarda pek çok kişi istanbul hayır lokması hakkında araştırma yapıyor. Hayır dağıtmak isteyen pek çok kişinin ilk olarak aklına gelen hayır lokması dağıtmak oluyor. Aslında bu durum daha çok kültürel olduğu için geçmişten günümüze hayır lokmaları yapılıp dağıtılıyor. Lokma hem tatlı hem tuzlu olarak tüketilse de hayır lokması daha çok tatlı şeklinde hazırlanıp dağıtımı yapılıyor. İstanbul ilinde yaşayanlar hayır lokması için belli başlı toplu yemek hizmeti veren kişilere yöneliyor.
Hayır lokması, aslında kültürümüzde önemli bir yere sahip olan lezzetlerin başında geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere hayır lokması daha çok hayır işlemek için yapılıp dağıtılıyor. Hayır lokması, pek çok kişinin bir arada bulunduğu cenaze ve düğün gibi durumlarda dağıtılıyor. Ayrıca ölen kişinin hayır kazanması içinde lokma dağıtanlar bulunuyor. Düğün ve nişan gibi daha çok sevinç veren durumlarda da hayır lokması yapılıp dağıtılıyor. Bu nedenle bu yiyecek kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahip oluyor. Lokma, görünüş olarak nizamlı olmayan yuvarlaklardan oluşuyor. Bu yiyecekte mayalı hamur ceviz büyüklüğüne getiriliyor. kızgın yağda kızartılıyor. Hayır lokması olarak daha çok tatlı hali sunuluyor. Bunun için kızartılan hamurlar şerbete batırılarak servis ediliyor. Tuzlu lokma da kızartma işlemi dışında bir işlem bulunmuyor.
Hayır Lokması Nasıl Yapılır?
Hayır lokması hem lezzetli hem de yapımı bir o kadar kolay lezzetler arasında bulunuyor. Hayır lokmasının yapımı son derece kolay oluyor. Cıvık kıvamlı mayalı hamur kızgın yağda iyice kızarana kadar kızartılıyor. Ardından eğer tatlı olarak tüketilmek isteniyorsa bir şerbet hazırlanıyor. Hayır lokmasının şerbetinin hazırlamak da oldukça kolay oluyor. Sadece su ve şekeri biraz kaynatarak kolayca şerbet yapılıyor. Daha sonra kızartılan lokmalar şerbette birkaç dakika bekletilip yemeye hazır hale geliyor. Lokmayı tuzlu olarak yemek ya da dağıtmak isterseniz hamurunu biraz daha tuzlu yapıp sadece kızartmanız yeterli oluyor. Lokmanın yapımı bu denli kolay ve bereketli olduğu için hayır yapmak isteyenlerin ilk tercihi bu oluyor.
İstanbul Hayır Lokması Nerelerde Dağıtılır?
Hayır lokması, adından da anlaşılacağı üzere hayır işlemek isteyenlerin tercih ettiği tatlardan biri oluyor. Hayır lokmasının en çok dağıtıldığı mekanlardan bazıları şunlardır:
- Cenaze törenleri
- Düğün törenleri
- Nişan törenleri
- Ölen kişi için yapılan davetler
- Açılışlar
Dini açıdan önemli günler
Hayır lokması daha çok bu maddelerde belirtildiği zamanlarda dağıtılıyor. Hayır lokmasının dağıtıldığı yerler birbirinden bir o kadar farklı olsa da niyet hepsinde hemen hemen aynı oluyor. Bu nedenle hayır lokması kavramı kültürümüzde önemli bir yer ediniyor.
Hayır Lokması Dağıtırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hayır lokması dağıtımı yapılırken dikkat edilmesi gereken şeylerin olmadığı düşünülse de aslında bu oldukça yanlış oluyor. Hayır lokmasının dağıtımı yapılırken tamamen niyet edilen durumla ilgili temiz bir niyete sahip olunması gerekiyor. Aynı zamanda hayır lokmasının yapımında ve malzemelerin temininde hakkı bulunan kişilerin rızası alınması gerekiyor. Hayırlı bir iş yapmak için yapılan lokmaların iyi niyetlerle sunulması gerekiyor. Bu tarz şeylere dikkat edilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Hayır Lokmasının Bereketi
Hayır lokması, oldukça bereketli olduğu için çok az bir hamurla bile yapılsa pek çok kişiye hayır olarak dağıtılıyor. Bu şekilde bereketli olması nedeniyle hayır yapmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan bu lezzete bir de bereket eklenince hayır yapmak isteyenlerin tercihi oluyor.
0553 862 96 95 numarasını arayarak lokma dağıtımı pilav dağıtımı çorba dağıtımı gibi hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz

.jpeg)

