Hayır Lokması Neden Dökülür ?

Hayır Lokması Neden Dökülür?


Osmanlı Devleti döneminde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan lokma o dönemden bugüne geleneksel hale gelmiş önemli bir lezzettir. Özellikle o dönemlerde fakir kimselerinde yemesi amacıyla lokma tatlısı yapılıp dağıtılması adet haline getirilmiş. Tarihi çok eskiye dayanan bu muhteşem lezzet bugüne kadar değişmeden gelebilmiş nadir yiyeceklerden biridir. Günümüzde lokma özel gün, nişan, sünnet, düğün, cenaze, açılış, mevlit gibi belirli günlerde yapılarak eşe dosta dağıtılıyor.



Saray lokması ve İzmir lokması olarak iki çeşit lokma bulunuyor. Saray lokması küçük toplar halinde dökülerek bir kaseye 6 tane gelecek şekilde servis ediliyor. Saray lokmasının bir diğer önemli özelliği de şerbetli ya da şerbetsiz oluşudur. Şerbet dökülerek yapılan haline Ballı Lokma Tatlısı adı veriliyor ve birçok tatlı dükkanının menüsünde yerini alıyor. İzmir lokması ise hamurun ortasına delik açılarak açma şekline getirildikten sonra kızartılıyor.



Hayır lokması olarak da adlandırılan bu lezzet hayırlarda arzu edilen sayıda yapılarak ücretsiz olarak dağıtılıyor. Böylece hayır sahibi niyetlendiği konu için lokma yiyen kişilerden dua almış oluyor. Özellikle Ege Bölgesi’nde ölen kişinin ardından hayır lokması dağıtılması geleneksel hale gelmiştir. Lokma araçlarının önünde sıra olmuş birçok insan ölen kişinin duasına ortak oluyor.



Hayır lokması dağıtımı eski zamanlarda küçük yörelerde çok yaygınken son zamanlarda büyük şehirlerde de birçok insan tarafından tercih ediliyor. Özel gün, nişan, sünnet, düğün, cenaze, açılış, mevlit, niyetin gerçekleşmesi, adağın olması, işe girme özel gibi günlerde tercihen çok sayıda lokma dağıtıldığı için kıvamının tam olmasına, hızlı hazırlanmasına ve hijyene ekstra dikkat edilmesi gerekiyor.


Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul hayır lokması dağıtımında ilk sıralarda yer alıyor. Hayır lokması dağıtımı yapan araçları şehrin her sokağında ya da caddesinde görmek mümkün. Özellikle vefatların ardından ölen kişi için yapılan hayır lokması dağıtımında çok sayıda insanın sevaba ortak olması sağlanıyor.



Lokma Kıvamı Nasıl Olmalıdır?

Lokma hamurunun çok lezzetli olmasının sebebi hamurun iyice mayalanmasıdır. Hamurun puf puf kabarması ve kızardıktan sonra da puf halini kaybetmemesi çok önemlidir. Tuz, şeker, maya ve un kullanılarak yapılan hamur oda sıcaklığında dinlendirilir. Eğer hamur kabardıktan sonra tekrar yoğurulursa kabarık hali bozulabilir. Bu nedenle işin ehli kişiler tarafından hamurun hazırlanması önemlidir. Böylece kızardıktan sonra da puf puf lezzetiyle damaklarda yerini koruyacaktır.


Hayır Lokması Fiyatları

Hayır lokması özel günlerde dağıtılan diğer birçok üründen daha ekonomik ve kolaydır. Hayır lokması fiyatı dağıtım yapılacak miktara göre değişiklik gösteriyor. İstanbul’da hizmet veren Sevap Lokma 17 yıllık tecrübesi ile hayır lokması için güvenle tercih edilebilecek adreslerden biri. Taze, sıcak ve hijyenik anlık lokma dağıtımıyla hizmet veren işletme özel olarak tasarlanmış ve giydirilmiş araçları, teknolojik ekipmanları ile hayır severlere İstanbul genelinde hizmet veriyor.



 


Araçlar belirtilen adrese arzu edilen saatte giderek hayır severin talep ettiği miktardaki lokmayı özenle dağıtıyor. Talebe göre 500, 750, 1000, 1500 kişilik lokmalar hazırlandıktan sonra tabak, çatal ve peçete eşliğinde sıcak şekilde servis ediliyor. Araçlarda bulunan led ekranlar sayesinde hayır lokmasının kimin hayrına döküldüğü görülebiliyor.



Aynı zamanda vefat eden kişiler için dağıtılan hayır lokmaları esnasında çeşitli dualar edilerek hayır tamamlanmış oluyor. Uygun fiyatlı ve kaliteli hizmet arayan hayır sahipleri tüm özel günler için 0553 862 96 95 numaralı telefondan 7/24 Sevap Lokma ile iletişime geçebilir, hızlı ve hijyenik hizmet ile hayırlarını memnun kalarak gerçekleştirebilirler.

Adbox

@templatesyard