Hayır Lokması Neden Dökülür?
Osmanlı
Devleti döneminde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan lokma o
dönemden bugüne geleneksel hale gelmiş önemli bir lezzettir. Özellikle o
dönemlerde fakir kimselerinde yemesi amacıyla lokma tatlısı yapılıp dağıtılması
adet haline getirilmiş. Tarihi çok eskiye dayanan bu muhteşem lezzet bugüne
kadar değişmeden gelebilmiş nadir yiyeceklerden biridir. Günümüzde lokma özel
gün, nişan, sünnet, düğün, cenaze, açılış, mevlit gibi belirli günlerde
yapılarak eşe dosta dağıtılıyor.
Saray
lokması ve İzmir lokması olarak iki çeşit lokma bulunuyor. Saray lokması küçük
toplar halinde dökülerek bir kaseye 6 tane gelecek şekilde servis ediliyor.
Saray lokmasının bir diğer önemli özelliği de şerbetli ya da şerbetsiz
oluşudur. Şerbet dökülerek yapılan haline Ballı Lokma Tatlısı adı veriliyor ve
birçok tatlı dükkanının menüsünde yerini alıyor. İzmir lokması ise hamurun
ortasına delik açılarak açma şekline getirildikten sonra kızartılıyor.
Hayır
lokması olarak da adlandırılan bu lezzet hayırlarda arzu edilen sayıda
yapılarak ücretsiz olarak dağıtılıyor. Böylece hayır sahibi niyetlendiği konu
için lokma yiyen kişilerden dua almış oluyor. Özellikle Ege Bölgesi’nde ölen
kişinin ardından hayır lokması dağıtılması geleneksel hale gelmiştir. Lokma
araçlarının önünde sıra olmuş birçok insan ölen kişinin duasına ortak oluyor.
Hayır
lokması dağıtımı eski zamanlarda küçük yörelerde çok yaygınken son zamanlarda
büyük şehirlerde de birçok insan tarafından tercih ediliyor. Özel gün, nişan,
sünnet, düğün, cenaze, açılış, mevlit, niyetin gerçekleşmesi, adağın olması,
işe girme özel gibi günlerde tercihen çok sayıda lokma dağıtıldığı için
kıvamının tam olmasına, hızlı hazırlanmasına ve hijyene ekstra dikkat edilmesi
gerekiyor.
Türkiye’nin
en büyük şehri olan İstanbul hayır
lokması dağıtımında ilk sıralarda yer alıyor. Hayır lokması dağıtımı yapan
araçları şehrin her sokağında ya da caddesinde görmek mümkün. Özellikle
vefatların ardından ölen kişi için yapılan hayır lokması dağıtımında çok sayıda
insanın sevaba ortak olması sağlanıyor.
Lokma Kıvamı Nasıl Olmalıdır?
Lokma hamurunun çok lezzetli olmasının sebebi hamurun iyice mayalanmasıdır. Hamurun puf puf kabarması ve kızardıktan sonra da puf halini kaybetmemesi çok önemlidir. Tuz, şeker, maya ve un kullanılarak yapılan hamur oda sıcaklığında dinlendirilir. Eğer hamur kabardıktan sonra tekrar yoğurulursa kabarık hali bozulabilir. Bu nedenle işin ehli kişiler tarafından hamurun hazırlanması önemlidir. Böylece kızardıktan sonra da puf puf lezzetiyle damaklarda yerini koruyacaktır.
Hayır Lokması Fiyatları
Hayır
lokması özel günlerde dağıtılan diğer birçok üründen daha ekonomik ve kolaydır.
Hayır lokması fiyatı dağıtım
yapılacak miktara göre değişiklik gösteriyor. İstanbul’da hizmet veren Sevap Lokma 17 yıllık tecrübesi ile
hayır lokması için güvenle tercih edilebilecek adreslerden biri. Taze, sıcak ve
hijyenik anlık lokma dağıtımıyla hizmet veren işletme özel olarak tasarlanmış
ve giydirilmiş araçları, teknolojik ekipmanları ile hayır severlere İstanbul genelinde
hizmet veriyor.
Araçlar
belirtilen adrese arzu edilen saatte giderek hayır severin talep ettiği
miktardaki lokmayı özenle dağıtıyor. Talebe göre 500, 750, 1000, 1500 kişilik
lokmalar hazırlandıktan sonra tabak, çatal ve peçete eşliğinde sıcak şekilde
servis ediliyor. Araçlarda bulunan led ekranlar sayesinde hayır lokmasının
kimin hayrına döküldüğü görülebiliyor.
Aynı zamanda
vefat eden kişiler için dağıtılan hayır lokmaları esnasında çeşitli dualar
edilerek hayır tamamlanmış oluyor. Uygun fiyatlı ve kaliteli hizmet arayan
hayır sahipleri tüm özel günler için 0553
862 96 95 numaralı telefondan 7/24 Sevap
Lokma ile iletişime geçebilir, hızlı ve hijyenik hizmet ile hayırlarını
memnun kalarak gerçekleştirebilirler.

