Hayır Lokması Dağıtmak Sevap Mı ?
Lokma tatlısı kültürümüzün önemli bir parçası olup özellikle hayır lokması olarak sıklıkla kullanılır. Eski, dönem saray tatlılarından olan lokma, çok uzun yıllardır kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır. Günümüzde vefat eden bir kişinin ardından, mevlit gecelerinde ya da özel dini günlerde daha çok hayır olarak başkalarına dağıtılan ve bunu niçin de özel olarak yaptırılan hayır lokması eşsiz lezzetiyle de dikkat çekiyor.
Kişinin istediği yerlerde istediği şekilde sadaka vermesi mümkün olsa da kültürümüzde pek çok özel günde, Cuma günlerinde, birisi vefat ettiğinde ve mevlitlerde yaptırılan istanbul hayır lokması herkes tarafından sevgiyle karşılanır. Eşsiz lezzeti, tazeliği ve muhteşem görüntüsü ile herkesi cezbeden lokma tatlıları, hayır lokması olarak sıklıkla kullanılır.
Hayır Lokması Nedir?
Günlük
yaşamda kültürün bir parçası haline gelen ve özellikle duygu yoğunluğunun ve
hüznün olduğu zamanlarda insanların, misafirlerine atıştırmalık servis etme
süreci daha da zorlaşıyor. Bu nedenle gerekli firmaların bu görevi üstlenmesi
son derece önemlidir. Profesyonel kişiler tarafından hazırlanan lokmaların
dökülmesi, gerekirse döken firma yetkilileri tarafından da servis edilmesi
günümüzün yaygın alışkanlıklarından.
Cenazelerde,
kişinin vefatının ardından belirli gün ve gecelerde misafirlere, komşulara ve
dahi şehrin belirli yerlerinde vatandaşlara dağıtılan lokma tatlısı, sevap lokma olarak da adlandırılır.
Alanında uzman ve yetkili firmalar tarafından profesyonel olarak, son derece hijyen
koşullarına bağlı kalınarak üretilen lokma tatlıları dilediğiniz yerde
dilerseniz servis de ediliyor.
Hayır Lokması Neden Dökülür?
Hayır
lokması geleneği uzun yıllardır uygulanagelen özel ve lezzetli bir gelenek
olarak halen günümüzde yaşatılıyor. İyilik hareketi olarak da adlandırılan ve
etrafımızdaki insanları mutlu etmenin bir yolu olan lokma tatlıları ağızlarda
lezzet, gönüllerde sevgi bırakıyor. Bereket, sağlık, mutluluk gibi daha birçok
sebepten dolayı döktürülerek dağıtılan hayır lokmaları vefat eden bir
yakınımızın ardından da hayır duası için dağıtılır. Genellikle cenaze sırasında
gelen misafirlerin dualarını almak, iş yeri açılışı yaparken katılımcılara
ikram etmek ve dualarını almak, kazalardan ve sorunlardan korunmak için dua
almak ve bol gelir elde etmek için dua almak gibi pek çok nedenle hayır
lokmaları döktürülür.
Hayır
lokmaları düğünlerde ve sünnetlerde bolca yapılarak misafirlere ve komşulara
dağıtılır. Çocukların ve yetişkinlerin severek tükettikleri hayır lokması fiyatı ile de hayır
yapanları zorlamaz. Genel olarak iyi niyet ve güzel amaçlar için döktürülen
hayır lokması, sevdiklerinize ve misafirlerinize yapacağınız en lezzetli ve
güzel ikramlar arasındadır.
Hayır Lokması Ne Zaman Döktürülür?
Hayır
lokması döktürmek için herkesin farklı sebebi ya da farklı bir özel zamanı
bulunabilir. Özellikle çocukları mutlu etmek ve sevindirmek için hayır lokması
döktürerek okul önlerinde öğrencilere dağıtanlar da oluyor. Günümüzde okul
önlerinde, cami çıkışlarında, kandil gecelerinde, mevlitlerde, düğünlerde hayır
lokmaları dağıtılır. Bunların haricinde cuma günleri sevaba girmek için de
hayır lokması dağıtıp dua isteyenler olur.
İyi bir
haber alanlar, müjdeli bir gelişme yaşayanların, bir mesleğe atananların,
çocuğu olanların, şükürlerini dile getirmek için hayır lokması döktürerek
dağıtmaları da güzel bir gelenek olarak yaşatılıyor. Kandil gecelerinde yatsı
namazı sonrası cami çıkışlarında, ramazan akşamlarında da sıklıkla dağıtılan
hayır lokması tatlısı ağızlarda lezzet, kalplerde sevgi ve merhamet bırakır.
Hayır Lokması nasıl Yapılır?
Şerbetli ama
hafif bir tatlı olarak hemen her yerde tüketilebilen hayır lokmaları yapımı
için artık günümüzde profesyonel çalışan iş yerleri vardır. Elbette evlerde de
maharetli hanımlar tarafından yapılabilir ancak, daha geniş bir kitleye
dağıtılmak isteniyorsa söz konusu şirketlerden döktürülebilir.
Tatlı şerbetli ve hafif bir tatlı olan hayır lokması, yemeklerden sonra da tüketilebilir. Lokma, hafif olması nedeniyle özellikle insani amaçlarla en çok kullanılan tatlılardan biridir ve aynı zamanda herkesin sevdiği ve yiyebileceği bir tatlıdır.

